Početna

O Dječjem domu Laduč

Dječji dom Laduč smješten je u dvorcu Vranyczany u Gornjem Laduču koji se nalazi na prijelazu između savske ravnice i južnih padina marijagoričkog pobrđa. Nalazi se oko 8 km od Zaprešića i 10 km od Brežica (SLO), tj. oko 30 km od Zagreba.

Sam dvorac i posjed spominju se još u 17. st. (1862. godine). Današnji dvorac u secesijskom stilu sagrađen je potkraj 19. st. na mjestu nekadašnjih Starih dvora. Dvorac i perivoj oko njega spadaju u drugu spomeničku kategoriju.

Posljednji vlasnici dvorca bili su baruni Vranyczany-Dobrinović, točnije barunica Tilda Vranyczany.

Dječji dom osnovan je 1945.g. po završetku 2. Svjetskog rata kako bi se zbrinula brojna ratna siročad. Sve do 1985.g. funkcionirao je samostalno a kada je pripojen Dječjem domu Zagreb.

Do uspostave samostalne Republike Hrvatske dom je djelovao pod imenom „Marijan Badel“ a onda je preimenovan u Dječji dom Laduč kako se i sada zove.

Podružnica Laduč skrbi o 30 djece uglavnom osnovnoškolske dobi.

Predstojnica Doma je mr.sc. Liliana Kalčić Galeković, prof. defektolog.

laduc-1

Misija: Stvaranje sigurnog i poticajnog okružja za pravilan rast i razvoj djece i mladih, te stalni rad na poboljšanju i povećanju kvalitete usluge.

laduc-2

Vizija: Osigurati svakom djetetu uvjete za stabilan rast i razvoj, stjecanje znanja i vještina za samostalan život i njihovo ravnopravno uključivanje u zajednicu.