Početna

Riječ ravnateljice

MILAN BANDIĆ – TATA MAJČINSKOG ODJELA

Poštovani,

Nekoliko zadnjih mjeseci Dječji dom Zagreb, pogotovo Odjel skrbi o djeci od 0 – 7 godina, zaprima znatno veći broj od uobičajenog zahtjeva za smještaj djece.
Češća su i hitna izdvajanja male djece iz obitelji u kojima im je bio ugrožen razvoj ili su zanemarivana. Očito je da dugotrajna kriza i recesija u društvu uzrokuju sve više teškoća u funkcioniranju obitelji, gubitak posla, neimaštinu, što generira nezadovoljstvo i češće nasilje, a sve navedeno najteže se odražava na djeci.
Centri za socijalnu skrb zatrpani su mnoštvom poslova koji se odnose na zaštitu djece i obitelji, a kako se udomiteljstvo za djecu nedovoljno i sporo razvija ( u Gradu Zagrebu je zanemariv broj udomitelja), najčešće se donose odluke o smještavanju djece u ustanovu.
Zbrinjavanjem većeg broja djece smještajem u ustanovi, usporava se proces transformacije Doma u Centar za djecu koji bi u puno većem opsegu pružao usluge u patronaži u lokalnoj zajednici, stručnu pomoć djeci i obiteljima u riziku, udomiteljskim, posvajateljskim obiteljima, te smanjio kapacitet smještaja u korist cjelodnevnih i poludnevnih boravaka djece.

No, nije nam sve baš u nijansama sive.

Unatoč sveobuhvatnoj materijalnoj krizi, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, te Gradska četvrt Gornji grad – Medveščak, svesrdno su se angažirali kako bi pomogli Domu u uređenju stambenog dijela Majčinskog odjela. Uz donaciju Zagrebačke banke od 500.000,00 kn „pokrit“ će nam troškove uređenja do ukupnog iznosa od 1.750.000,00 kn, što je za nas predragocjena pomoć i podrška.
Naime, tek nakon ovih radova kojima će se kapacitet Odjela povećati, moći ćemo realizirati sve zahtjeve za smještaj nezbrinutih trudnica i majki s novorođenčadi.
Cilj nam je da nakon poroda što veći broj djece ostane uz svoje mame, da zaokružimo skrb o njima. I na tom putu gradonačelnik Milan Bandić, kojega smo svečano proglasili TATOM MAJČINSKOG ODJELA, pomoći će i dalje, pri zapošljavanju majki kroz projekt socijalnog poduzetništva i ustupanjem nekoliko stanova za stambene zajednice majki s malom djecom.

Nazorova će uskoro postati pravo gradilište, uz radove na Majčinskom odjelu, kreće dugoočekivana izmjena stolarije na zgradi Doma, financirana iz proračuna Ministarstva socijalne politike i mladih.

I još nekoliko lijepih priča u ne baš veselom vremenu:
- Zahvaljujući obitelji Galić i hotelu Laurentum u Tučepima, te gospodinu Josipu Dilberu, maleni iz Nazorove će i ove godine imati prekrasna morska ljetovanja već u 6. mjesecu. U 9. mjesecu putuju u Istru, gdje će tjedan dana biti gosti u Villa Antoli kod Poreča.
- U organizaciji nakladničke kuće Laurana i Koraljke Zdunić započele su promocije slikovnica iz biblioteke Klasik – profesor Baltazar, od kojih će se većina održati u Nazorovoj i podružnicama Doma.

Zahvaljujem svima koji pomažu djeci i radu ustanove, da možemo i u uvjetima 10% smanjenog proračuna dobro funkcionirati.

Uz želje za ugodno i lijepo ljeto,

srdačni pozdravi iz Nazorove!

Jasna Ćurković Kelava

Zagreb, 12.06.2014.

 

 

Dragi prijatelji Doma, donatori i sponzori, poštovani suradnici,

Vrijeme prosinačkih blagdana (Sv.Nikola, Božić, Nova godina) je u Domu u Nazorovoj, podružnicama i Stambenoj zajednici uvijek intenzivno razdoblje. Brojni stari i novi prjatelji su nas posjetili, darivali djecu, družili se s nama. Donijeli su nam, uz materijalnu pomoć, puno ljubavi, pažnje, interesa za sudjelovanje u skrbi o djeci.

U prilično teškom razdoblju, kada nas, kao ustanovu socijalne skrbi i korisnika državnog proračuna, kriza i recesija veoma pogađa, vaš doprinos kvaliteti života djece u instituciji je ogroman. Uz naše volontere, dajete dodatnu vrijednost i spoznaju da djeca u potrebi uz svoje tete i odgajatelje, naše osoblje, imaju još puno brižnih prijatelja izvan Doma,.

Kako i ova tek započeta 2014. godina ne obećava puno, sve ono što smo uz vašu pomoć skupili, od odjeće, obuće, higijenskih potrepština, igračaka, knjiga do novčane pomoći, raspoređivat ćemo tijekom cijele godine. Nastojat ćemo da djeca ne osjete krizu i da im, barem u dijelu materijalnih potreba, osiguramo što više i bolje.

Uz želje za uspješnu 2014., zahvaljujem na Vašoj podršci, djeci i Domu!

Srdačan pozdrav.,

Jasna Ćurković Kelava

21.01.2014.

 

Poštovani,

Nakon gotovo dvogodišnjeg izbivanja, od 01.10.2013. godine opet sam sa svojom djecom i suradnicima, na početku novog mandata ravnateljice Dječjeg doma ZAGREB.

U proteklom  razdoblju kad sam bila na mjestu pomoćnice ministrice socijalne politike, zaštita djece, pogotovo djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, bila je u središtu mog interesa i aktivnosti. Vjerujem i nadam se da će politike prema djeci i za djecu koje su u tom periodu zacrtane i osmišljene, u skoroj budućnosti pokazati konkretne rezultate u praksi.

Mislim pri tome na otvaranje mogućnosti u zakonskim i podzakonskim rješenjima na razvoj brojnih usluga za djecu i obitelji u riziku, s raznim problemima, koje će dječji domovi transformirajući se u centre za djecu, moći provoditi.

To je svakako u interesu i na korist djece, na zadovoljstvo njihovih obitelji (bioloških, posvajateljskih, udomiteljskih), te za profesionalnu i osobnu ostvarenost ciljeva stručnjaka u važnom i odgovornom angažmanu skrbi o djeci.

Povratkom na staro radno mjesto, sa zadovoljstvom mogu konstatirati kako je razina kvalitete skrbi o djeci u domu visoka, što se može zahvaliti vrijednom i stručnom osoblju, te odgovornom i kvalitetnom rukovođenju u proteklom razdoblju.

Da nisam neobjektivna i pristrana, isto je potvrdio i nedavno provedeni inspekcijski nadzor Ministarstva socijalne politike, ocjenjujući stručni rad u ustanovi u svim organizacijskim jedinicama ocjenom odličan.

Sve ovo je ostvareno i zahvaljujući podršci i pomoći brojnih vanjskih suradnika, volontera i donatora.

Nadam se da će i ubuduće biti uz nas.

Srdačan pozdrav,

Jasna Ćurković Kelava

15.10.2013.